Kuidas malmpanni puhastada
Malmi puhastamine ja maitsestamine võib olla hirmutav. Levinud on eksiarvamus, et malm on õrn ja kergesti riknev. Tegelikkus ei saaks olla tõest kaugemal. Inimesed on malmist süüa teinud sajandeid. Selle vastupidavus ja kasulikkus on muutnud selle peamiseks köögis üle maailma, alates traditsioonilisest Aasia toiduvalmistamiskultuurist kuni New Yorgi liharestoranideni. Kui olete õppinud need lihtsad sammud malmpanni või malmpoti puhastamiseks, olete valmis lahendama iga roa või jama!
Viis lihtsat sammu malmi puhastamiseks
Pühkige see:Kui pann/pott on jahtunud ja saavutanud puudutamiseks sobiva temperatuuri, pühkige õli või toidujääkide eemaldamiseks sisemust. Malmi puhastamine veel soojana vähendab panni puhastamiseks kuluvat aega ja vaeva ning aitab vältida toidu kleepumist. Kui saate neid lihtsalt pühkides puhastada, lõpetage sellega. Väike kogus õli pärast puhastamist pole probleem. Tegelikult on panni/poti/taldriku kuivamise eest hoidmine pikaajalise hoolduse oluline osa. Malmpanni liigne puhastamine pole vajalik ja kahjustab ainult selle õlitamist. Paljude roogade puhul on see ainus vajalik puhastamisetapp. Kui te ei saa küpsetatud toitu puhastada või teie nõud on eriti tugeva maitsega,
Puhastamine: Pärast eelpuhastust peske sooja vee ja pehme nõudepesuvahendiga. Kui teie nõud vajab agressiivsemat puhastamist, kasutage enne pesemist kinnijäänud toidu eemaldamiseks jämedat soola või plastist puhastusharja. Oluline on mitte kasutada midagi liiga agressiivset, näiteks terastraati, käsnasid või muid abrasiivseid puhastusmeetodeid, kuna need uhuvad teie vürtsi ära. Eriti raskesti puhastatavate toitude puhul täitke pann/pott poolenisti veega ja soojendage pliidi kohal. Kui vesi kuumeneb, peaksid kleepuvad toidujäägid pehmenema ja neid oleks lihtsam eemaldada. Pärast vee peaaegu keema laskmist valage see potist välja ja pühkige seest lapiga, et eemaldada toiduosakesed.
Kuivatage see:Oluline on oma malmpann/pott/taldrik kohe pärast puhastamist loputada ja kuivatada. Soovitame kasutada ebemevaba lappi. ÄRGE KUNAGI laske malmil õhu käes kuivada, kuna see võib põhjustada rooste moodustumist. See on eriti oluline, kui olete just seepi kasutanud. Anuma uuesti õliga niisutamine on järgmises etapis ülioluline.
Kuumuta see üles: Asetage oma puhas malmpott 5-10 minutiks madalale kuumusele. See eemaldab pärast rätikuga pühkimist sellele jäänud liigse niiskuse. See aitab veelgi kaasa metalli pooride avanemisele. Tõsta pann/pott/taldrik tulelt, peale kogu vee aurumist vala panni sisemusse pool teelusikatäit õli ja aja see lapiga üle pinnale. Viinamarjaseemneõli, rapsiõli, taimeõli või muud taimeõlid saavad suurepäraselt hakkama. Eemaldage kindlasti liigne õli, jättes pinna pärast eraldi lapiga pühkimist peaaegu kuivaks.
Hoidke seda hoolikalt:Hoidke malmist kööginõusid korrapäraseks kasutamiseks jahedas, pimedas ja kuivas kohas või pliidil. Kui teil on mitu malmpanni, vältige nende pikaajalist üksteise peale ladumist, kuna see võib maitseaineid kahjustada. Soovitame need ka uhkelt oma köögiseintele riputada!
Asjad, mida ei tohiks kunagi teha Hosse malmpanni puhastamisel
Kasutate abrasiivset puhastusmeetodit, näiteks teraskäsna: see vähendab õlitamist või kõrvaldab selle.
Malmpanni/poti/taldriku leotamine kraanikaussis: see viib lõpuks roostes kööginõudeni.
Panite oma nõud nõudepesumasinasse: Liigne niiskus põhjustab jällegi roostetamist. Lisaks eemaldab nõudepesumasin rasva, mille eemaldamiseks nii kaua vaeva nägite.
Kui puhas on liiga puhas?
Paljud uued malmist kasutajad kipuvad oma malmist kööginõusid puhastama nii, nagu nad puhastaksid oma muid mitte-raudseid kööginõusid ja serveerimisnõusid. Kuigi on oluline puhastada keedetud toit ja soovimatud tugevad aroomid, võib malmi liigne puhastamine pinna kuivatada või õlid eemaldada. Õli on kate, mis kaitseb teie panni/potti/taldrikut ja muudab selle mittenakkuvaks. Prügi agressiivne eemaldamine põhjast võib eemaldada teie kaitsva maitseaine. Lisaks on raud poorne materjal. Nagu teised poorsed materjalid, nagu puit, soovite säilitada tervislikku niiskust, antud juhul õlist.
Kas malmi puhastamiseks on okei kasutada seepi?
Malmihuviliste seas pole ehk vastuolulisemat küsimust kui malmi seebiga pesemine. Kuigi paljud ütlevad, et malmpannil pole kunagi hea seepi kasutada, siis tegelikult see nii ei ole. Kuigi sageli pole seepi vaja panni puhastamiseks, kui piisab lihtsast pühkimisest, on väikese koguse nõudepesuvahendi kasutamine täiesti vastuvõetav.
Müüt seebi mittekasutamisest malmiga pärineb õlitamise/maitsestamise valesti mõistmisest. Kuigi seep eemaldab teie kööginõud rasvast ja nõuab panni, poti või taldriku enne säilitamist õlitamist, ei eemalda see vürtse.
Mis on õlitamine/maitsestamine?
"Sepistamine" on termin, mida kõik seostavad malmiga. Sõna ümber on palju müüte, aga ka arusaamatusi selle kohta, mida see termin täpselt tähendab. Lihtsamalt öeldes on malmmaitseained polümeriseeritud õlid, mis kuivatatakse ja kõvastuvad kuumuse mõjul ning moodustavad teie malmist kööginõudele õhukese kaitsekihi. See kiht kaitseb panni, potti või taldrikut rooste eest ning on loomulik, mittetoksiline barjäär nende ja teie toidu vahel. Kuna malm on oma olemuselt poorne, täidab õli poorid enne polümerisatsiooni käigus tahkumist, andes teie Hosse kööginõudele klaassileda pinna.
Maitsestamine on miski, mis koguneb ja täiustatakse aja jooksul ühise kasutamise ja toiduvalmistamise kaudu. Iga kord, kui soojendate oma panni, potti või praepanni, et praadi ja mõningaid köögivilju praadida või maisileiba küpsetada, aitate kaasa oma malmi maitsestamisele.
Kui eemaldate kogemata maitseaine marineeritud toiduga või soovite pinnale lisada täieliku maitseainekihi, vaadake meie malmi maitsestamise juhendit.
Kuidas eemaldada rooste malmist
Õhu või niiskusega kokkupuutel raud loomulikult roostetab. See ühend, tuntud ka kui raudoksiid, on oksüdatsiooni tulemus, mis tekib siis, kui raud puutub kokku hapnikuga. See on loomulik reaktsioon, mida me kööginõude puhul alati vältida tahame. Parim ennetusmeetod on ülaltoodud puhastustoimingute järgimine. Tugeva polümeriseeritud maitseainekihi ja kerge õlialuse säilitamine hoiab ära roostetamise peaaegu kõigil juhtudel.
Kui leiate oma pannil/potil/taldrikul roostet veepiiskade, kahjustatud maitseainete või üleöö kraanikausis leotamise tagajärjel, proovige see esmalt õlitatud lapiga eemaldada. Kui rooste osutub olulisemaks ja seda ei saa selle meetodiga eemaldada, on aeg kasutada abrasiivset käsna või traati. Teised tõhusad meetodid hõlmavad hõõrumist jämeda lauasoola ja taimeõliga, kasutades poolitatud kartulit. Pärast rooste eemaldamist ja panni pesemist järgi meie juhiseid malmi uuesti maitsestamiseks.
Parimad meetodid malmi ladustamiseks
Kui olete malmpanni puhastamise või maitsestamise lõpetanud, peate mõtlema, kus ja kuidas seda hoida. Parim koht Hosse panni, poti või pliidiplaadi hoidmiseks on otse pliidil, järgmisel päeval kasutamiseks valmis. Neile, kes eelistavad oma nõusid teelt eemal hoida, peaksid vältima suure niiskusega kohti, näiteks kraanikausi või nõudepesumasina läheduses. Tavaliselt oleks parim koht kinnine kapp või kapp. Vältige harjumust panna panne üksteise peale, kuna see võib maitseaineid kahjustada. Teine suurepärane viis malmpanni hoiustamiseks on riputada see kapi alla või seinale, näidates ära selle ainulaadse Hosse disaini.